Modelele diesel sunt de domeniul trecutului cu tot mai multe modele, iar unul dintre ele este Honda CR-V. Ediția hibridă este un înlocuitor care ar trebui să răspundă nevoilor multor clienți, în special a celor care își fac majoritatea kilometrilor pe drumurile orașului.
Până nu de mult, au existat doar anunțuri ale producătorilor individuali, dar acum devine o realitate și pe piața auto autohtonă. Lipsa modelelor diesel! Cei mai departe au ajuns în acest sens producătorii japonezi, care văd viitorul, precum și un înlocuitor pentru modelele diesel, pe care mulți le caracterizează drept cei mai mari poluatori, tocmai în modelele hibride, așa că odată cu noile generații de modele, nu mai au modele propulsate de unități diesel. Una dintre ele este Honda, a cărei nouă generație a popularului model SUV CR-V a sosit la sfârșitul anului trecut, în timp ce în urmă cu două luni oferta a fost extinsă cu hibridul de mult anunțat.
La nivel global, Honda CR-V a fost al treilea cel mai vândut model SUV din lume anul trecut, după RAV4 de la Toyota și X-Trail de la Nissan, cu peste 736.000 de unități vândute. Aceasta este o informație pe care clientul casnic mediu nu le cunoaște, deoarece reprezentarea modelelor SUV pe piața internă nu este încă atât de mare și există modele care sunt încă la cerere Suzuki Vitara, Renault Capture, VW Tiguan, Dacia Duster, Suzuki SX4, VW T-Roc, iar situația este similară și pe alte piețe europene.
Privind noul Honda CR-V din exterior, cred că mulți vor fi de acord că, în comparație cu generația a patra, este doar o reproiectare și nu o generație complet nouă. Cu toate acestea, toate aceste modificări minore care au fost făcute, în opinia noastră, sunt o direcție bună în care CR-V devine un jucător din ce în ce mai serios într-un segment în continuă creștere și pe pământul european. Dar nu suntem aici să judecăm asta. Acest lucru, desigur, va fi cel mai bine realizat de clienții înșiși, care vor arăta cum stau lucrurile cu cererea crescută sau scăzută.
Schimbări mai mari sunt vizibile în cabina pasagerilor, care a devenit mai spațioasă, iar în funcție de pachetul de echipamente, este posibil să existe un al treilea rând de scaune. Impresionează cât de mult spațiu este oferit șoferului și pasagerului din față cat si pasagerilor de pe bancheta din spate.
Creasta centrala este foarte bine amenajata. În partea de sus sunt două orificii de ventilație, sub care sunt comenzile dispozitivului audio și un afișaj mai mic, de 5 inch. Urmează comenzile de ventilație, adică aparatul de aer condiționat, în timp ce în mijlocul părții puțin despărțite se află butoanele P, R, N și D, care înlocuiesc clasicul schimbător. În stânga se află butonul pentru frâna de mână și funcția Brake Hold, în timp ce în dreapta poți selecta modul de conducere Sport, Econ sau EV.
În drum spre spatele vehiculului, există mai întâi un compartiment mai mic, deschis pentru lucruri, lângă o priză de 12 V, apoi un compartiment/suport pentru două sticle și un compartiment mare care se termină cu o cotieră. De asemenea, are o priză USB de 1,0 A, o ieșire AUX și o altă priză de 12 V. Partea frontală a acelui compartiment poate fi închisă cu o podea auxiliară, în funcție de dacă aveți nevoie de deschidere sau nu. O soluție foarte practică.
Scaunul din spatele volanului este foarte confortabil, iar scaunul poate fi reglat manual pe lungime si inaltime, in timp ce partea lombara poate fi reglata electric. Scaunele sunt acoperite cu țesătură de înaltă calitate și, ni se pare, foarte rezistentă. Volanul, desi nu este imbracat cu piele, sta bine in maini, si poate fi reglat pe inaltime si adancime, asa ca credem ca fiecare are ocazia sa-si gaseasca cea mai buna pozitie. Pentru a nu lua mâinile de pe volan, acesta este dotat și cu funcții de computer de bord, cruise control, sistem audio, butoane de telefon.
Gestionarea tuturor funcțiilor este simplă și foarte intuitivă, conectarea cu un telefon mobil este simplă, iar sunetul în timpul unei conversații este foarte clar, atât pentru noi în vehicul, cât și pentru interlocutorul de la celălalt capăt al firului. Primăvara a sosit deja, deși plouă mult, iar pentru zilele de iarnă este lăudabilă și încălzirea scaunelor din față, deși, așa cum am menționat deja, este un echipament entry-level.
Pe uși, consola centrală și partea centrală găsim inserții din imitație de lemn, care în mod normal ni se potrivesc mai bine pentru unele vehicule mai clasice, dar ținând cont că aici sunt într-un finisaj mat și nu lucios, nu avem nici o reclamație.
Știm foarte bine că numeroase studii arată că, în medie, mai puțin de două persoane conduc în mașini, dar dacă trebuie să conduci des pasagerii pe bancheta din spate, cu siguranță aceștia vor fi mulțumiți. Există mult spațiu pentru cap, mult spațiu pentru picioare, deschidere de ventilație pentru o călătorie mai confortabilă.
Scaunele sunt spatioase si confortabile. Pe deasupra, există un spațiu pentru bagaje reprezentativ de 561 de litri în spate. În portbagaj există și o priză de 12 V, a treia în total în mașină. Prin rabatarea spătarelor banchetelor din spate, care este posibilă în raport de 60/40, crește spațiul disponibil pentru transportul obiectelor mai lungi, de până la 183 de centimetri.
Când conduceți Honda CR-V, izolarea fonică foarte bună, stabilitatea și confortul călătoriei sunt în prim-plan. În comparație cu versiunea pe benzină, există și simplitatea utilizării de zi cu zi. Ansamblul noului hibrid constă dintr-o unitate pe benzină DOHC i-VTEC de 2 litri cu ciclul Atkinson, apoi două motoare electrice, o baterie cu litiu, o blocare a transmisiei, o unitate electronică centrală și o servofrână electrică.
i-MMD (unitatea inteligentă Multi Mode) alege în mod inteligent și independent între trei moduri de funcționare, căutând cel mai bun raport între performanță și eficiență al trenului de propulsie. Primul mod este EV, timp în care se folosește doar propulsia cu ajutorul unui motor electric. În acest caz, motorul electric de antrenare care antrenează roțile este alimentat de la baterie. Al doilea este hibrid, când propulsia este combinată folosind un motor electric și o unitate pe benzină. În acest caz, motorul pe benzină antrenează primul motor electric, care este de fapt un generator și care antrenează motorul electric de antrenare, care antrenează roțile. Al treilea așa-zis Acționarea motorului este atunci când roțile sunt antrenate exclusiv de motorul pe benzină, iar ambele motoare electrice sunt staționare.
Ce înseamnă acest lucru în utilizarea de zi cu zi a modelului hibrid Honda CR-V? Deplasând piciorul de pe pedala de frână și apăsând pedala de accelerație, motorul electric care pornește vehiculul este pornit.
În cazul în care accelerația este ceva mai puternică, pe lângă modul EV, este combinat și hibridul. Aceeași combinație este utilizată atunci când conduceți cu viteze mai mici. În timpul unei accelerații mai puternice, modul EV este dezactivat și rolul motorului hibrid este preluat. De regulă, un motor pe benzină este utilizat pentru a conduce la viteze mai mari, cu faptul că uneori există și comutatoare la propulsie numai electrică. În timpul decelerarii, are loc regenerarea, adică încărcarea bateriei cu energie electrică.
Nu este o regulă aici, ca în cazul multor alți hibrizi, că conducerea numai în modul EV poate fi atins până la 50 sau 60 de kilometri pe oră (sau altă viteză). În funcție de puterea necesară și de încărcarea bateriei, EV poate funcționa și la viteze mai mari.
Având în vedere că există doar o baterie de 1 kWh disponibilă, autonomia sa nu este mare, așa că comutarea automată între moduri individuale este foarte frecventă, dar fără a crea situații neplăcute șoferului, indiferent dacă vorbim de viteza de comutare sau de netezimea acesteia.
Încărcarea bateriei este posibilă în două moduri, prin transferul de energie în exces de la motorul pe benzină la motorul electric care produce energie electrică, sau prin frânare regenerativă. În acest din urmă caz, sunt disponibile pârghii pe spatele volanului (+ și -), în trei niveluri, care încarcă bateria în funcție de puterea frânelor și la diferite viteze și putere.
Sunt cunoscute situații în care în ultima perioadă mulți producători de mașini ascund informații despre mașinile lor. La fel este și cu Honda. Știm că motorul de doi litri pe benzină dezvoltă 145 CP, iar împreună cu motoarele electrice există o putere de 184 CP. Puterea specifică a unui motor electric individual nu este specificată nicăieri. În timpul testului, consumul nostru mediu a fost de 5,3 litri (conform computerului de bord), care a inclus condusul în oraș, precum și pe drumuri deschise. Pentru o mașină de puterea și dimensiunea menționate, acestea sunt cifre foarte bune, deși în funcție de cantitatea de combustibil consumată, consumul este cu 0,6 l/100 km mai mare.